Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El incremento de ataques a políticos desata las alarmas en Europa
Radiografía de ERC: el núcleo de Junqueras contra los renovadores sin líder
Opinión - Contra la política del odio. Por Esther Palomera

La portaveu de Vox en Balears i la seva mà dreta dimiteixen dels seus càrrecs després de mesos de tensió amb Madrid

Els diputats de Vox Sergio Rodríguez (i) i Idoia Ribas (d) durant un ple del Parlament.

elDiario.es

Europa Press —

0

La portaveu de Vox en el Parlament balear, Idoia Ribas, i el portaveu adjunt del grup parlamentari, Sergio Rodríguez, han presentat la seva renúncia a aquests càrrecs aquest dilluns. També ha dimitit el diputat Agustín Buades com a president del Consell de Direcció del grup.

Tots ells conserven l'acta i continuen com a diputats dins del Grup Parlamentari de Vox. Segons fonts del grup, la decisió no s'havia consensuat amb la resta dels seus integrants, i de fet els diputats han comunicat aquestes renúncies als seus companys -el que inclou la presidenta del partit a les Illes, Patricia de les Heras- aquest mateix dilluns a primera hora.

Les mateixes fonts expliquen que la decisió ve motivada pel llançament d'una associació dirigida per aquests tres diputats i la seva intenció de dedicar-se més a ella. En la presentació divendres passat ja van assenyalar la seva voluntat de compaginar l'associació amb els seus càrrecs de diputats.

Per això, aquest dilluns els dos portaveus han presentat dos escrits en la Cambra poc després de l'obertura del registre. “Mitjançant el present escrit presento la meva dimissió com a portaveu del Grup Parlamentari de Vox, amb efectes de dia d'avui, el que sol·licito que sigui comunicat als serveis de la Cambra amb caràcter general”, resa l'escrit de Ribas. Mentrestant, Buades ha dimitit de manera interna com a president del Consell de Direcció.

La diputada de Vox Manuela Cañadas serà la nova portaveu del grup parlamentari després de la renúncia de Ribas. Al costat de Cañadas, i comptant amb la unanimitat dels set diputats, María José Verdú serà la portaveu adjunta. Cañadas és representant de Vox en les comissions d'IB3, Educació i Cultura.

Nova associació

Aquests tres diputats -Ribas, Rodríguez i Buades-, que van tenir un paper destacat en la crisi interna del partit fa uns mesos amb l'intent d'apartar al president del Parlament, Gabriel Le Senne, van anunciar divendres passat la posada en marxa d'una associació anomenada 'Avanza en libertad', dirigida per ells mateixos com a presidenta, vicepresident i secretari, respectivament.

Es tracta, segons van explicar, d'una iniciativa particular, totalment desvinculada del partit o el grup parlamentari, i que persegueix una mobilització de la societat civil que, asseguren, troben a faltar en defensa de “la llibertat, la democràcia, la unitat i la identitat cultural espanyola”.

Els de Vox van assegurar que a vegades necessiten sentir-se “recolzats” per la societat en el moment de presentar i defensar les seves iniciatives i han posat com a exemple la derogació de la llei de memòria democràtica, que portarà al Parlament a entitats i associacions que criticaran l'eliminació, però no a partidaris de la derogació, que n'hi ha, al seu judici, però que no estan articulats en cap tipus de moviment.

Succeeix el mateix, van afegir, amb la qüestió de la “lliure elecció de llengua” -és a dir, el pla de Vox i PP per a desmantellar l'escola en català-. Encara que es mostren molt satisfets amb els últims resultats electorals que els van situar com a tercera força, reconeixen que el nombre de vots no s'està traduint en una base social sòlida.

“Hem renunciat als càrrecs de portaveu perquè hem creat una associació que pretén donar un impuls a la societat civil i creiem que es pot confondre el partit amb aquesta entitat que no té res a veure, que pertany al nostre àmbit privat”, ha explicat Ribas aquest dilluns en relació a 'Avanza en libertad'.

“No hi ha crisi”

Ribas, Rodríguez i Buades han descartat que la posada en marxa de l'associació sorgeixi d'un desacord amb la direcció nacional del partit amb qui, insisteixen, la sintonia ara és total després d'haver superat la crisi viscuda fa mesos. Van assenyalar que, mentre es pugui, compaginaran l'impuls de l'associació amb els seus càrrecs de diputats, recalcant que no suposa l'inici d'una retirada.

A preguntes dels mitjans abans d'una reunió del grup parlamentari per a acordar els relleus, Ribas ha assegurat aquest dilluns que “ni es planteja” que la direcció estatal -que podria estar viatjant a Mallorca- demani l'acta a aquests tres diputats després d'aquest moviment. “No entraria dins dels nostres esquemes. Nosaltres estem en Vox perfectament integrats”, ha insistit.

Pocs segons després de l'arribada de Ribas, Rodríguez i Buades, han arribat a les dependències parlamentàries la resta del grup, Gabriel Le Senne, Patricia de les Heras, María José Verdú i Manuela Cañadas, encara que han preferit no fer declaracions.

Després de la reunió, Ribas, que ha sortit de les dependències parlamentàries amb Rodríguez i Buades, ha avançat que Manuela Cañadas serà portaveu i María José Verdú, portaveu adjunta, després d'una elecció per unanimitat. Aquestes diputades, poc després, s'han remès a una roda de premsa convocada per al migdia, encara que s'han referit a la unitat del partit i del grup parlamentari. Respecte al fet que els ja exportaveus hagin sortit primer de la trobada ha afirmat que “tindrien coses a fer”.

Ribas, per part seva, ha restat importància a la possibilitat que membres de la direcció nacional de Vox estiguin viatjant a Mallorca per a, entre altres qüestions, reunir-se amb membres del Partit Popular, amb qui mantenen un acord de governabilitat a les Illes que va estar a punt de trencar-se quan Vox va votar en contra del sostre de despesa fa uns mesos. “Només faltaria que no poguessin venir aquí persones de la direcció nacional del nostre partit tant per a parlar amb nosaltres com per a parlar amb el PP”, ha apuntat.

Vox nacional: “Aquesta és la millor situació”

Des de Madrid, el nou portaveu de Vox a escala nacional, José Antonio Fúster, ha restat importància a la crisi balear: “En tots els grups parlamentaris sempre hi ha canvis de líders, nosaltres ho acceptem i comprenem les raons que puguin portar a aquesta divisió de les seves responsabilitats dins del grup parlamentari”. “Ells continuaran formant part del grup de Vox”, ha aclarit en relació a Ribas, Rodríguez i Buades.

“Ells i tot el grup parlamentari continuaran treballant perquè es compleixin tots els acords del pacte aconseguit amb el PP, amb especial importància a la llibertat lingüística, que per a nosaltres és essencial i clau en qualsevol acció nostra de govern”, ha insistit sobre els plans de Vox i PP per a desmantellar l'escola en català en l'arxipèlag.

Preguntat sobre si els tres diputats han donat explicacions a la direcció nacional, Fúster s'ha limitat a dir que “no fan falta” i que estan “satisfets”. “De veritat que no hi ha cap problema. No és el moment de demanar explicacions. És el moment de dir 'Fantàstic, tornem a la normalitat, estem ja amb la normalitat superada'. Hi ha hagut un petit moment de pèrdua, però estem en la normalitat. Jo crec que aquesta és la millor [situació] que podíem trobar i ells també”, ha afegit.

Cañadas: “Som un grup sòlid i compacte”

La nova portaveu del Grup Parlamentari Vox, Manuela Cañadas, ha presentat la seva formació com un grup “sòlid i compacte” en el que ha qualificat de “nova etapa” i ha assenyalat que el diputat no adscrit Xisco Cardona -que va abandonar el grup parlamentari el passat octubre- “té les portes obertes” per a tornar.

Així s'ha expressat Cañadas aquest dilluns en la citada roda de premsa, acompanyada pels altres sis diputats de Vox. La nova portaveu ha assegurat que “entén” les raons que han portat a Ribas i Rodríguez a dimitir “per les seves noves responsabilitats en la societat civil”. En aquesta línia, ha assegurat que la nova associació dirigida pels tres diputats de Vox “no té res a veure” amb el grup parlamentari.

El PP no veu inestabilitat en el Govern

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha incidit en el fet que l'estabilitat de l'Executiu balear “no està en qüestió” després de la dimissió en la direcció del grup parlamentari de Vox, que ha remès a “un procés intern”. Preguntada sobre aquest tema pels mitjans de comunicació, Prohens ha dit que no pot contestar “perquè afecta un grup parlamentari, que és Vox” i ha indicat que ha tingut coneixement de la notícia aquest mateix dilluns al matí.

Amb tot, ha remarcat que “l'estabilitat del Govern no està en qüestió” i ha assegurat que treballa “per a complir el programa de govern, el d'investidura i, sobretot, des del respecte a qüestions internes”. “El que he llegit és que l'estabilitat no canvia, les majories no canvien i és un procés intern de Vox; no tinc res a aportar”, ha matisat la presidenta. A més, ha sentenciat que el seu Govern “mai ha estat moneda de canvi” i que “l'estabilitat sempre ha estat garantida”.

Etiquetas
stats